ChaniaЧовешкият мозък: Лесен наръчник по невропсихология
Човешкият мозък: Лесен наръчник по невропсихология
Автор: Ники Хейс
Издателство: Хомо футурус
Каталожен №: 30593_HMF_01
ISBN: 9786192230593
Категория: Психология - Психоанализа и психотерапия
Година: 2021
Размер: 14 х 21 см.
Корица: Мека
Страници:

Цена: 20,00 лв.
ОПИСАНИЕ

Нашият мозък ни позволява да виждаме нещата и да откриваме смисъл в това, което правим. Той ни дава възможност да предприемем действие: да се движим целенасочено и да извършим това, което ни е необходимо или желаем. Позволява ни да чуваме: да интерпретираме вибрациите във въздуха, за да разпознаем откъде идват и какво може да причинят.

Мозъкът прави същото за останалите ни сетива, включително сетивните рецептори, които са вътре в телата ни и които ни казват какво правят нашите мускули и стави. Нашият мозък прави възможно да се локализираме в материалния свят, да получаваме информация от него и да действаме в него.

Но той прави и много повече от това.

Мозъкът ни позволява да запомняме нещата – при това по повече от един начин. Той складира съзнателните спомени, като номера на ПИН и адреси, но също така ни позволява да си спомняме неща, които са се случили в миналото, и дори ни дава възможност да помним какво искаме да свършим в бъдешето (поне през повечето време!).

Позволява ни да трупаме умения, така че да можем да изпълним действия или да използваме познания с лекота и без да мислим съзнателно за необходимите стъпки, складира модели и значения, така че да виждаме смисъл в новите събития или неща, с които се сблъскваме. Дори ни дава възможност да си въобразяваме нещата, които може да се случат в бъдеще – или пък неща, които може никога да не станат.

Като социални животни, за нас е важно да можем да разпознаваме хората и нашият мозък ни позволява да разпознаваме лица и тела, да различаваме познатите от непознатите индивиди. Мозъкът ни също така прави възможно за нас да развием привързаност и връзки, основни неща в социалния живот, и да общуваме с другите хора, като използваме думи, знаци и символи.

На по-абстрактно равнище мозъкът също така прави възможно за нас да се справяме с „трите основи“ – четене, писане и смятане, всяка от които включва различни части от мозъка. Но да си човек е нещо повече от това да имаш умствени умения от този вид - това е способността ни да съчувстваме на другите, което всъщност ни прави човеци, а мозъкът ни също така ни предлага механизми за самопознание, идентификация и емпатия.

Ние също така имаме емоции и те са възможни единствено защото мозъкът ни се е развил така. Ние изпитваме гняв, страх, щастие и погнуса, чувстваме удоволствие или болка и реагираме на стимули. Има периоди, когато сме нащрек и раздразнителни, периоди, когато сме отпуснати и потопени в състояния като това на яснота на ума, а също и периоди, когато спим.

Тези състояния на съзнанието са част от начина, по който работи мозъкът ни. И като човешки същества, водещи съвременен живот, ние също така вземаме решения. Човешкият мозък е в състояние да се справя с решения на всякакви равнища, от решаването да отпием глътка кафе до решението да купим къща. Мозъкът е прекрасна структура и в тази книга ще изследваме всички тези аспекти от неговата работа.

 

--

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

форма за поръчка
Заглавие*:

Брой:

Кода на книгата:

Име*:

Email*:

Телефон*:

Град*:

ПК*:

Изберете начин на получаване:

Ако желаете да Ви се издаде фактура, мола попълнете:
Фирма:

Адрес на седалище:

ЕИК:

МОЛ:

 
 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДОСТАВКА

Получаването на пратките от офисите на куриерските фирми ЕКОНТ и SPEEDY e

ПО-ЕВТИНО

И

ПО-БЪРЗО

 
КНИГАПОЩА МЕДБУК

Контакти:

medbookpost@abv.bg

Tel: 088 7777 610

Общи условия

Доставки

Поръчки

Декларация за поверителност